

Welcome back to 12th EFSPI Statistical Leaders Meeting Day 2: July 1, 2021



Agenda Day 2

13:00 - 13:10 (10 min)Dial in & Welcome backIngrid Sofie Harbo Christine Fletcher13:10 - 14:30 (80 min in total)Data science versus Biostatistics in the pharmaceutical industryIngrid Sofie Harbo13:10 - 13:20 (10 min)Introduction and recap of discussions at previous meetingsIngrid Sofie Harbo13:20 - 13:35 (15 min)Introduction and recap of discussions at previous meetingsIngrid Sofie Harbo13:35 - 13:50 (15 min)Introduction and recap of discussions at previous meetingsJim Weatherall, VP Data Science and Artificial Intelligence R&D, Astra Zeneca13:35 - 13:50 (15 min)Visions for Data Science in the pharmaceutical industryThomas Senderovitz, SVP Data Science, Novo Nordisk13:50 - 14:05 (15 min)Special Interest Group in Data Science: Opportunities and challenges of DataJulia Chernova, Associate Director for Clinical	Time (CEST)	Subject	Presenter	
(80 min in total)pharmaceutical industryInduction previous meetingsIngrid Sofie Harbo13:10 - 13:20 (10 min)Introduction and recap of discussions at previous meetingsIngrid Sofie Harbo13:20 - 13:35 (15 min)RSS Data Science Section: What has happened since the start in 2017Jim Weatherall, VP Data Science and Artificial Intelligence R&D, Astra Zeneca13:35 - 13:50 (15 min)Visions for Data Science in the pharmaceutical industryThomas Senderovitz, SVP Data Science, Novo Nordisk13:50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate		Dial in & Welcome back	-	
(80 min in total)pharmaceutical industryInduction previous meetingsIngrid Sofie Harbo13:10 - 13:20 (10 min)Introduction and recap of discussions at previous meetingsIngrid Sofie Harbo13:20 - 13:35 (15 min)RSS Data Science Section: What has happened since the start in 2017Jim Weatherall, VP Data Science and Artificial Intelligence R&D, Astra Zeneca13:35 - 13:50 (15 min)Visions for Data Science in the pharmaceutical industryThomas Senderovitz, SVP Data Science, Novo Nordisk13:50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate	12.10 - 14.20	Data science versus Biostatistics in the		
(10 min)previous meetings13:20 - 13:35RSS Data Science Section: What has happened since the start in 2017Jim Weatherall, VP Data Science and Artificial Intelligence R&D, Astra Zeneca13:35 - 13:50Visions for Data Science in the pharmaceutical industryThomas Senderovitz, SVP Data Science, Novo Nordisk13:50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate	(80 min in			
(15 min)happened since the start in 2017Science and Artificial Intelligence R&D, Astra Zeneca13: 35 – 13:50Visions for Data Science in the pharmaceutical industryThomas Senderovitz, SVP Data Science, Novo Nordisk13: 50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate		-	Ingrid Sofie Harbo	
Intelligence R&D, Astra Zeneca13: 35 – 13:50Visions for Data Science in the pharmaceutical industryThomas Senderovitz, SVP Data Science, Novo Nordisk13:50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate	13:20 - 13: 35	RSS Data Science Section: What has	Jim Weatherall, VP Data	
(15 min)pharmaceutical industryData Science, Novo Nordisk13:50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate	(15 min)	happened since the start in 2017	Intelligence R&D,	
13:50 - 14:05Special Interest Group in Data Science:Julia Chernova, Associate	13: 35 – 13:50	Visions for Data Science in the	Thomas Senderovitz, SVP	
	(15 min)	pharmaceutical industry	Data Science, Novo Nordisk	
(15 min) Opportunities and challenges of Data Director for Clinical	13:50 - 14:05	Special Interest Group in Data Science:	Julia Chernova, Associate	
	(15 min)	Opportunities and challenges of Data	Director for Clinical	
Science in the pharmaceutical industry Statistics, Bayer		Science in the pharmaceutical industry	Statistics, Bayer	
Pharmaceuticals			Pharmaceuticals	
14:05 - 14:30Q&A incl. panelPanel: Julia Chernova &		Q&A incl. panel		
(25 min) Justine Rochon	(25 min)			
Moderator: Ingrid Sofie Harbo			-	

Time (CEST)	Subject	Presenter
14:30 - 14:45	Break	
(15 min)		
14:45 - 15:45	Flexible workplace after Covid-19	
(60 min in		
total)		
14:45 - 15:00	Introduction and present results from	Christine Fletcher
(15 min)	pre-meeting survey	
15:00 - 15:30	Discussions and sharing in break-out	All
(30 min)	sessions	
15:30 - 15:45	Sharing in plenum	Moderator: Christine Fletcher
(15 min)		
15:45 - 16:00	Closing Remarks	Organizing committee
		Organizing committee
(15 min)		

Note: as Jim Weatherall and Thomas Senderovitz can't stay for the panel discussion, we will give some time for Q&A after each of their sessions. The panel discussion may therefore be shorter than originally planned

Data Science vs Biostatistics in the Pharmaceutical industry: EFSPI Statistical Leaders meeting 2021

- Data Science discussed at previous Statistical Leaders meetings e.g.
- 2017 Royal Statistical Society; Data Science Section presented by Andy Garrett, EVP Global Scientific Operations, ICON and Jim Weatherall, Head Advanced Analytics Centre, AZ
- 2019 Round Table Discussion 'Statistics and Data Science: "The hype is over – when are statisticians needed again?"
- And now (again) at the 2021 meeting: Three inspirational presentations and a panel discussion

Keep in mind how EFSPI can make a difference e.g. by sugge how EFSPI can help and/or what activities EFSPI can initiate



Our speakers in the Data Science session today

• Jim Weatherhall Vice President, Data Science and Artificial Intelligence, R&D at AstraZeneca



- Vice chair for and one of the initiators of the Royal Statistical Society, Data Science Section

• *Topic:* 'RSS Data Science Section: What has happened since the start in 2017'

Thomas Senderovitz Senior Vice President Data Science, Novo Nordisk



- Prior to joining Novo Nordisk: **Director General Danish** Medicines Agency, Member EMA Management **Board and Chair HMA** Management Group
- *Topic*: Visions for Data Science in the pharmaceutical industry

Julia Chernova • Associate Director, **Clinical Statistics Bayer Pharmaceuticals**



Chair for the Special Interest • Group (SIG) in Data Science within PSI & EFSPI

Topic: 'SIG in Data Science: • Challenges and opportunities for Data Science in the pharmaceutical industry'

Q&A and Panel discussion



Julia Chernova Associate Director, Clinical Statistics Bayer Pharmaceuticals



Justine Rochon VP Global Biostatistics and Data Sciences at Boehringer Ingelheim





EFSPI

Time for a break

We will start again at 14:45



Time for group photo

EFSPI Statistics Leaders Meeting 30th June & 1st July 2021



Day 2 Break-out session Reflect on the results and address 2 questions

Group 1 - Q1 & Q6	Group 2 - Q2 &Q6	Group 3 – Q3 &Q6	Group 4 – Q4 &Q6	Group 5 – Q5 & Q6
Armin Schueler	Bruno Boulanger - notetaker	Anna Karina Trap Huusom	Chrissie Fletcher	Annamaria Muraro
CRAIG MCILLONEY - notetaker	Christoph Gerlinger	David Wright	Frank Fleischer	Emmanuel Zuber - notetaker
Mark Whitlock	Daniele Compagnone	Frank Langer - presenter	Katrin Kupas - presenter	Giacomo Mordenti - presenter
Rene Kubiak - presenter	Jens-Otto Andreas	Hans Ulrich Burger	Lars Endahl	Maria Dilleen
Stefan Driessen	Maylis Coste - presenter	Justine Rochon	Simon Cleall - notetaker	Mette Milsgaard
Tina Christiansen	Olavi Kilkku	Roland MARION-GALLOIS - notetaker	Torsten Westermeier	Michael O'Kelly

Note: a few participants are not able to attend the breakout session. If the appointed presenter or notetaker is not attending the breakout session, we will ask for a volunteer



Discussions and sharing in break-out sessions

Timing: 25 min

Groups: You will allocated directly in Teams to your break-out session so please, hang on

Material incl. template: Shared via mail this morning

Notetaker & presenter: Names available in the material (if somebody is missing quickly appoint someone else)

Survey results: Available in material

Plenum session will start again 15:30 – be ready to share

You will be pulled back to the plenum session in Teams so please, hang on

My Video – how & when

How?

- Videotape yourself on your phone for <u>20 seconds max</u>
- Please hold phone upright (portrait format)
- Send the clip to: <u>EFSPI@mks.co.uk</u>

By when?

- Right now! Spontaneously!
- Deadline is Monday, July 5th.



Justine Rochon Vice President Global Biostatistics and Data Sciences Boehringer Ingelheim



Chrissie Fletcher Vice President Development Biostatistics GSK



Tina Christiansen Corporate Vice President Biostatistics Novo Nordisk



Ingrid Sofie Harbo Vice President Biometrics Lundbeck





Closing remarks

Evaluation: We will ask you all evaluate the meeting and also to submit topics for next year (link to follow in an email)

Hosts for future meetings: We are looking for hosts for the upcoming meetings

Summary of this meeting: Will be shared with all participants and in the EFSPI newsletter



Thank you for your active participation

We wish you all a great summer

